|
| Kuvana hrana? | |
| | Autor | Poruka |
---|
Srba bgd i'm bigl
Broj poruka : 469 Datum upisa : 30.09.2010
| Naslov: Kuvana hrana? Sre Nov 17, 2010 3:16 pm | |
| Da bi li mi iko ko priprema hranu svom psu mogao pomoci i nauciti me sta je najbolje d amu se priprema i kako? Po savetu veterinara razmisljam da predjem na kuvanu hranu, a ovo mi je potpuna nepoznanica jedino sto znam da dok je stene obrog treba da se sastoji od 60% proteina i 40% ugljenih hidrata... Ujedno me interesuju vasa iskustva u vezi dehidrata i kuvane hrane, da li ste za ili protiv? | |
| | | Dika i'm bigl
Broj poruka : 4050 Datum upisa : 21.12.2007
| Naslov: Re: Kuvana hrana? Sre Nov 17, 2010 3:33 pm | |
| Nase iskustvo je sledece: Dika je uvek jeo kuvanu hranu, ali u kombinaciji sa granulama. Njegov obrok danas, kao odraslog psa, sastoji se od 150gr granula i malo barenog mesa i rize/sargarepe, itd. Jede barenu mlevenu konjetinu i junetinu, piletinu iz supe (narocito obozava siju), nekad dobije malo naseckanog pecenja (krtine) sa granulama. Trudim se da mu ne dajem masno. Povremeno dobija vitamine i u prvoj godini je dobijao kalcijum.
Ljudi su se polarizovali oko ishrane, neki daju samo granule, neki kuvanu hranu. Ja verujem da je i jedno i drugo OK. Ima pasa koji lepo rastu samo na granulama, a dok nije bilo granula, psi su isto tako lepo rasli i na domacoj hrani. Bitno je da se pas ne prejeda i da to sto pojede bude kvalitetno.
Povremeno mu dajemo i koske, bar jednom nedeljno, a trudimo se da keksici budu zastupljeni u najmanjoj mogucoj kolicini.
Psi ne treba da jedu hranu koja nadima (mahune, kupus...).
Nas veterinar smatra da je najzdravije konjsko meso.
Nadam se da je ovo bilo konstruktivno. | |
| | | Dolly i'm bigl
Broj poruka : 5492 Localisation : Beograd Datum upisa : 01.11.2007
| Naslov: Re: Kuvana hrana? Sre Nov 17, 2010 3:35 pm | |
| - Srba bgd ::
- Da bi li mi iko ko priprema hranu svom psu mogao pomoci i nauciti me sta je najbolje d amu se priprema i kako?
Po savetu veterinara razmisljam da predjem na kuvanu hranu, a ovo mi je potpuna nepoznanica jedino sto znam da dok je stene obrog treba da se sastoji od 60% proteina i 40% ugljenih hidrata... Ujedno me interesuju vasa iskustva u vezi dehidrata i kuvane hrane, da li ste za ili protiv? Što se tiče Doli, njoj, uglavnom, ne kuvam, dajem joj hranu iz konzerve i granule, ali dodam i mesa. Mojim prethodnim kucama sam kuvala i sećam se da je bio obavezan pirinač, kačamak, a može i suvi hleb natopljen supom, testenina, šargarepa i drugo povrće (ali ne luk, krompir i mahunarke) i meso - piletina, junetina, juneća srca i džigerica, konjsko takođe. Ako rešiš da pređeš na kuvanu hranu, potražiću stare knjige sa uputstvom za pripremu, ali biće ti teže. Moji veterinari, Denis i Nikoleta Novak, proveli su godinu dana u Engleskoj i tamo stekli neke međunarodne diplome, kažu da tamo svi hrane pse isključivo granulama i da je u njima izbalansirano sve ono što je psu potrebno i minerali i vitamini i ..., te da im psi veoma dugo žive, po 20 i više godina "Od odgajivača od koga štene ili mače preuzimate, treba da se raspitate čime je bilo hranjeno i na kakav je režim ishrane naviklo. Broj obroka koje mlada životinja treba da ima u toku dana zavisi od starosne kategorije kojoj životinja pripada. Psi i mačići između dva i četiri meseca starosti treba da imaju pet obroka dnevno, a između četiri i šest meseci treba da imaju četiri obroka dnevno. Mlade životinje treba hraniti ujednačenim obrocima koji u sebi sadrže sve potrebne sastojke za pravilan rast i razvoj. Nikako ne bi trebalo vršiti nagli prelaz sa jednog načina ishrane na drugi ili drastično varirati u sastojcima obroka za mače ili štene. Najjednostavnije bi bilo navići štene ili mače na ishranu gotovim proizvodima bilo u vidu briketirane, konzervisane hrane ili trajnih proizvoda napravljenih za njihovu ishranu. Gotovi proizvodi sadrže sve potrebne sastojke u odgovarajućem odnosu tako da životinja uvek dobija kompletne obroke prilagođene njihovom uzrastu. Obroke bi trebalo štenetu / mačetu uvek nuditi u isto vreme. U slučaju da ono ne pojede svoj obrok, hranu treba skloniti i ne treba ga ni sa čim nuditi sve do sledećeg obroka."
dipl.vet.spec.Nikoleta Kostić-Novak | |
| | | Srba bgd i'm bigl
Broj poruka : 469 Datum upisa : 30.09.2010
| Naslov: Re: Kuvana hrana? Sre Nov 17, 2010 4:08 pm | |
| Ja Srbi dajem hills,ali mi je vet pored hilssa rekao da mu dajem kalcijum (uzela sam neki cal-d-fos vetmed ceski) uljane ad kapi, vitamin C i oligovit sirup za bebe...to je krenuo da dobija od pre nedelju dana,ali vet sad insistira na kuvanoj hrani...iz njegovog iskustva psi koji se hrane granulama krace zive i cesce oboljvaju od tumora i to me je prepalo na smrt...uporedio je instant hranu sa mc'donald's-om i ljudskom populacijom u americi...ja verujem da je pre 15 god gotova hrana bila mnogo losija od ove danas kao sto verujem da i meso koje kupujemo danas nije kvalitetno kao ono od pre 15 god...Stvarno ne znam sta da radim | |
| | | Dolly i'm bigl
Broj poruka : 5492 Localisation : Beograd Datum upisa : 01.11.2007
| Naslov: Re: Kuvana hrana? Sre Nov 17, 2010 4:23 pm | |
| Kao što rekoh, mojim kokerkama sam kuvala i obe su završile sa tumorima. To je, ipak, više stvar genetike kakva se u kojoj rasi kod nas zametnula, jer svi kokeri koje sam znala, 6 njih, su tako završili. A i ovaj naš život i šetnje u gradovima, gde se, na putu do parka, nadišu izduvnih gasova iz auspuha, kao i bebe u kolicima, ne može se nikako nazvati zdravim. | |
| | | Vasica T i'm bigl
Broj poruka : 1527 Localisation : Beograd Datum upisa : 07.08.2010
| Naslov: Re: Kuvana hrana? Sre Nov 17, 2010 5:58 pm | |
| Ako ti je od neke pomoći moj matori pas jede isključivo granule već 10 godina. Sada mu je 12 i jioš je vitalan i u dobroj kondiciji. Ako se krene sa kuvanom hranom mnogi psi kasnije nerado jedu granule.Kao što reče Dikin glas razuma polarizacija je izražena i ljudi su ili strikno za ili striktno protiv. Kada su neke stvari nejasne ja obično kontaktiram više veterinara pa izvagam ta njihova mišljenja prema nečemu što se meni čini logičnim. U potpunosti se slažem sa Dolly da na ta oboljenja mnogo više utiču nezdravi životni uslovi grada. | |
| | | Sponsored content
| Naslov: Re: Kuvana hrana? | |
| |
| | | | Kuvana hrana? | |
|
Similar topics | |
|
| Dozvole ovog foruma: | Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
| |
| |
| |