| Dika iz Beograda | |
|
+59Gogili Tina MarijaRio Monika Srba bgd Niche Vasica T Bella Nestor Adi Nemi Ilarion Beagles Bole sa Dorcola Ddans Dream Tim mini FLAFI Aga Aron Aloha Lusi lili stefana Ari filip leo-kosutnjak mknaumoski Rona Aćim LuSho Flora Shiloh dusan Bugi Sara <3 Bigl Vuk DP Luna Boky&Tanja Janchee elmer fudd klokkende jok.mi Dani Teodor-Tedi iz S.Palanke dunja leo-lepotan olja76 Zvoncica Niva Bunny's Nightmare Mirka luce Lino Joker_Poker Medena Meda Dolly Ksenija Andrijana Lea2006 Dika 63 posters |
|
Autor | Poruka |
---|
Dani bigl-pronalazac
Broj poruka : 231 Godina : 51 Localisation : Orom Datum upisa : 24.04.2009
| Naslov: Re: Dika iz Beograda Pet Jul 03, 2009 12:37 pm | |
| Diko... sta to vidis tamo....? dobar ti je nov avatar... daj jos neke slike... recimo da vidimo tvoje spretnosti u akciji... | |
|
| |
Medena i'm bigl
Broj poruka : 3081 Datum upisa : 25.07.2007
| Naslov: Re: Dika iz Beograda Pet Jul 03, 2009 12:48 pm | |
| Bas si dasa na slici, Diko! | |
|
| |
Dika i'm bigl
Broj poruka : 4050 Datum upisa : 21.12.2007
| Naslov: Re: Dika iz Beograda Pet Jul 03, 2009 12:52 pm | |
| - Dani ::
- Diko... sta to vidis tamo....?
dobar ti je nov avatar... daj jos neke slike... recimo da vidimo tvoje spretnosti u akciji... Dika njuši roštilj | |
|
| |
Dika i'm bigl
| |
| |
Teodor-Tedi iz S.Palanke bigl-manijak
Broj poruka : 285 Datum upisa : 24.12.2008
| Naslov: Re: Dika iz Beograda Pet Jul 03, 2009 4:55 pm | |
| Hocemo jos slika Dike pozera. | |
|
| |
Boky&Tanja bigl-manijak
Broj poruka : 337 Localisation : Ruma Datum upisa : 07.09.2008
| Naslov: Re: Dika iz Beograda Pet Jul 03, 2009 5:01 pm | |
| Kao sa bioskopskog plakata ! Glumac je to ! | |
|
| |
Andrijana i'm bigl
Broj poruka : 2058 Godina : 37 Localisation : Beograd Datum upisa : 02.02.2007
| Naslov: Re: Dika iz Beograda Pet Jul 03, 2009 6:45 pm | |
| | |
|
| |
Niva i'm bigl
Broj poruka : 4769 Datum upisa : 18.06.2008
| Naslov: Re: Dika iz Beograda Sub Jul 04, 2009 3:14 pm | |
| Ah, kakav dasa sa avatara, šaljem mu bezbroj . Mari brzo ozdravljenje i veliki . Naravno i mami i tati. | |
|
| |
olja76 bigl-manijak
Broj poruka : 299 Godina : 48 Localisation : Beograd,Palilula Datum upisa : 03.02.2009
| Naslov: Re: Dika iz Beograda Ned Jul 05, 2009 10:49 pm | |
| Ajde Diko, pozuri, nedostajes nam... Kada budes skroz OK, onda cemo da celu noc!!! | |
|
| |
Dika i'm bigl
| Naslov: Re: Dika iz Beograda Pon Jul 06, 2009 10:20 am | |
| Dika je OK i oran za akciju! Sinoc je dobio front line, vitamine i drontal, sad je kao nov! Kamo lepe srece da sam i ja dobila front line. Ovako, bila sam juce sa planinarima na izletu (Rajac) i zaradila krpelja. | |
|
| |
Medena i'm bigl
Broj poruka : 3081 Datum upisa : 25.07.2007
| Naslov: Re: Dika iz Beograda Pon Jul 06, 2009 12:36 pm | |
| Ajoj! | |
|
| |
Lea2006 i'm bigl
Broj poruka : 4244 Localisation : Beograd Datum upisa : 16.03.2007
| |
| |
Dolly i'm bigl
Broj poruka : 5492 Localisation : Beograd Datum upisa : 01.11.2007
| Naslov: Re: Dika iz Beograda Pon Jul 06, 2009 9:24 pm | |
| - Dika ::
- Dika je OK i oran za akciju! Sinoc je dobio front line, vitamine i drontal, sad je kao nov!
Kamo lepe srece da sam i ja dobila front line. Ovako, bila sam juce sa planinarima na izletu (Rajac) i zaradila krpelja. Bez brige, to je zdrav krpelj! | |
|
| |
Niva i'm bigl
| Naslov: Re: Dika iz Beograda Pon Jul 06, 2009 10:57 pm | |
| Vera u istom smo sosu, mi juče bili do sela, ja zaradila tri krpelja (uspešno otklonjena) Niva ništa. Mogli bi da primenimo frontline i na nama. | |
|
| |
Dika i'm bigl
| Naslov: Re: Dika iz Beograda Uto Jul 07, 2009 3:50 pm | |
| - Niva ::
- Vera u istom smo sosu, mi juče bili do sela, ja zaradila tri krpelja (uspešno otklonjena) Niva ništa. Mogli bi da primenimo frontline i na nama.
Au! Pa šta ste radili? Ja otišla u dom zdravlja i lekar mi rekao da pijem Dovicin 3 nedelje, po dve tablete dnevno!!! Kaze, preporuka je 6 nedelja, ali i tri će biti dosta. Jedan dan po ujedu sam imala crveni krug veličine parice, a danas se taj krug vidno smanjio... i ja bih rekla da je to zdrav krpelj... još nisam počela da pijem lek... | |
|
| |
Dolly i'm bigl
| Naslov: Re: Dika iz Beograda Uto Jul 07, 2009 5:36 pm | |
| Ako tvoji simptomi liče na ove, uzimaj lekove ODMAH!!! A ja se i dalje nadam da je tvoj krpelj bio zdrav!
Karakteristike oboljenja
Kada krpelj zarazen boreliom burgdorferi ubode coveka, prvi znaci bolesti se javljaju posle prvog dana ili do mesec dana. Na mestu uboda krpelja javlja se makula (bubuljica) i prstenasto crvenilo (erythema migrans), koje se siri. To je siguran znak pocetne faze bolesti (I stadijum).
Istovremeno se moze javiti i povisena telesna temperatura, glavobolja, bolovi u misicima i zglobovima. Lokalne limfne zlezde mogu takodje da budu uvecane i bolne. Ako se u pocetnoj fazi bolesti ne pristupi lecenju posle 6 do 8 nedelja i vise, moze doci do zapaljenja mozdanih opni ili nerava, zglobova, srcanog misica i drugih organa (II stadijum).
Ukoliko se ne pocne sa lecenjem lajmske bolesti u II stadijumu, posle deset meseci ili vise godina, moze da dodje do trajnog ostecenja zdravlja, invalidnosti i smanjenja radne sposobnosti (III stadijum). | |
|
| |
Lea2006 i'm bigl
| Naslov: Re: Dika iz Beograda Uto Jul 07, 2009 8:13 pm | |
| Zdrav krpelj ne daje crveni krug!!!!! Moja sestra je infektolog i odlično sam upućena u "krpelje" jer je i moju Barbaru ujeo zaraženi kad je imala 5 godina! Pravo na infektivnu kliniku, recite za crvenkasti krug, kakav Dovicin samo, daje se kombinovana terapija minimum 2 antibiotika, vadi se krv i vrlo je važno odreagovati pravilno odmah! | |
|
| |
Niva i'm bigl
| Naslov: Re: Dika iz Beograda Uto Jul 07, 2009 8:17 pm | |
| Meni je lekar rekao da ispijem jednu kutiju Dovicina pa budi pametan koga da slušaš a sve sna sam da uopšte nije bezazleno, Vera hitno uzimaj terapiju, sve najbolje želim i tebi i sebi. | |
|
| |
Lea2006 i'm bigl
| Naslov: Re: Dika iz Beograda Uto Jul 07, 2009 8:28 pm | |
| - Niva ::
- Meni je lekar rekao da ispijem jednu kutiju Dovicina pa budi pametan koga da slušaš a sve sna sam da uopšte nije bezazleno, Vera hitno uzimaj terapiju, sve najbolje želim i tebi i sebi.
Terapija Lajmske bolesti zavisi od kliničkog stadijuma. U prvoj fazi bolesti preporučuje se: Penicilin 800.000IJ, Tetraciklini 2,0g za 24h kao i Eritromycin u istoj dozi u trajanu od dve nedelje, ili do povlačenja simptoma. U drugoj fazi bolesti: dvonedeljna terapija kristalnim Penicilinom u visokim dozama ili Ceftriaxona 2,0g a zatim nastavak lečenja Hloramfenikolom 2,0g u toku 24h ili u istoj dozi Tetraciklini do povlačenja simptoma. U trećoj fazi lek izbora je Ceftriakson 2,0g, Longaceph zbog dobre difuzije u trajanju do šest nedelja. Kod neuspešne antibiotske terapije u trećoj fazi preporučuju se kortikosteroidi. OVO JE KOPIRANO SA SAJTA INFEKTOLOŠKE KLINIKE, Dovicin jeste tetraciklin, ali samo njega uzeti je ravno tome da ništa niste uzeli! | |
|
| |
Dika i'm bigl
| Naslov: Re: Dika iz Beograda Sre Jul 08, 2009 1:43 pm | |
| Crvenilo je potpuno nestalo, nema ni drugih simptoma. Ja sam jutros popila dva Dovicina. Da ipak odem do infektivne... | |
|
| |
Dolly i'm bigl
| Naslov: Re: Dika iz Beograda Sre Jul 08, 2009 2:31 pm | |
| - Dika ::
- Crvenilo je potpuno nestalo, nema ni drugih simptoma. Ja sam jutros popila dva Dovicina. Da ipak odem do infektivne...
Bar se konsultuj telefonom sa još nekim Dr... | |
|
| |
Dika i'm bigl
| Naslov: Re: Dika iz Beograda Sre Jul 08, 2009 3:49 pm | |
| Hocu, iz prostog razloga sto cu i dalje ici u setnje, bice jos krpelja, a ne mogu non-stop da pijem lekove... hvala na razmeni iskustava! | |
|
| |
Mirka bigl-manijak
Broj poruka : 436 Godina : 46 Localisation : Beograd Datum upisa : 26.08.2008
| Naslov: Re: Dika iz Beograda Sre Jul 08, 2009 9:20 pm | |
| Ja sam kao provereni hipohondar i panicar temu krpelja pretresla uzduz i popreko. Pa da dam svoje mišljenje u ovoj situaciji. Mislim da ste pogresili sto krpelja niste odneli na vma na analizu , rezultat je gotov za 24 h a onda je i svaka briga manja. Komsisko dete fasovalo zarazennog krpelja , pilo je antibiotik, koji ne znam , tri nedelje , sad je ok. Ja bi svakako isla na infektivnu il u centar za lajamsku bolest pri institutu za zdravlje , kucajte ime bolesti na google odmah ce se pojaviti , pa bi se konsultovala. Manje brige ako se konsultujete nasiroko nego dok razmisljate. To da li je krpelj sa rajca il iz kosutnjaka nije relevantno jer ta bolest ne ide regionalno nego gentski sa krplje na krpelja...imaju je i krpelji sa alpa Javite sta ste uradli , pre svega da cujemo kako je vama a onda i da se sami edukujemo za nedaj boze. Da li sam napomenula da mrziiiiiiiiiiiiim krpelje ??? | |
|
| |
Niva i'm bigl
| Naslov: Re: Dika iz Beograda Čet Jul 09, 2009 12:38 am | |
| Joj sada ste me dobro zabrinuli, meni je na mestu izvadjenog krpelja pojavilo malo crvenila, pijem Dovicin i kao da se malo smanjilo, ali me čudi što mi je lekar rekao da ispijem samo jednu kutijicu Dovicina. | |
|
| |
Dika i'm bigl
| Naslov: Re: Dika iz Beograda Čet Jul 09, 2009 11:02 am | |
| Konsultovala sam se sa još par lekara i vodičima dobre kliničke prakse kod nas i u svetu. Na zapadu tome prilaze mnogo ležernije. Prvo, kažu da inicijalno crvenilo nije ništa drugo do reakcija kože na ubod i da je OK ako to crvenilo prođe za 7 dana. Meni je proslo za 2-3. Zatim, ne daju ništa od lekova, ukoliko se crvenilo ne ponovi u roku od 31 dan. Svi naši lekari koje sam pitala kažu da se uzima terapija Dovicinom od 3 do 6 nedelja, po dve kapsule dnevno (nažalost, ne poznajem nijednog infektologa). Ipak, ovo što je Leina gazdarica napisala mi deluje najsuvislije. Stvarno treba otići na infektivnu i sačuvati krpelja. Ja ništa od samog početka nisam uradila kako treba. Sami smo izvadili krpelja, onda smo ga bacili u šolju umesto da ga sačuvamo, onda sam otišla u dom zdravlja, gde i ne znaju ništa o krpeljima... Mislim da sad i nema smisla da odlazim na infektivnu, jer se ubod skoro više i ne vidi. Ali treba da znam za sledeći put, jer biće toga još. Sad ću da ispijem tri nedelje Dovicin po dve kapsule dnevno, pratiću to mesto i na eventualno ponovno crvenilo, odmah idem na infektivnu. Inače, za nas koji volimo šetnje po prirodi, postoje vrlo striktna pravila oblačenja, baš da se ne bi zakačio krpelj: duge pantalone uvučene u dokolenice (koliko kog odvratno izgledalo), tanka košulja dugih rukava (za toplo vreme) sa zakopčanim manžetnama i uvučena u pantalone, obavezan šeširić (ne kačket, već šešir sa obodom), pošto ovi kreteni krpelji namerno skaču sa drveća kad vide da nešto prolazi, pa mogu da se zavuku u kosu... ja ću da kupim i kamašne za donji deo pantalona i stvarno ću u sledećoj šetnji da ličim na čudo | |
|
| |
Sponsored content
| Naslov: Re: Dika iz Beograda | |
| |
|
| |
| Dika iz Beograda | |
|